Back to top


19.04.2018

BEAUVOIR, NAŠ ČAS IN 'MI'


Vse informacije v zvezi s konferenco najdete v priponki.


DATOTEKE
beauvoir_nas_cas_in_mi.pdf


18.04.2018

Rdeča nit 2018 - vabilo na zaključni dogodek


Vabimo vas na zaključni dogodek in razglasitev zmagovalk_cev ter podelitev nagrad literarnega natečaja Rdeča nit 2018, ki bo v sredo, 25. aprila, ob 20:00, v Trubarjevi hiši literature v Ljubljani (Stritarjeva ulica).

Več info: https://www.facebook.com/events/725686771153117/ 16.04.2018

Predstavitev AAMI platforme


Vabimo vas na predstavitveno srečanje Zavoda AAMI (Atelje Art Murn International), kjer se ukvarjamo s širitvijo in spodbujanjem kulture v Sloveniji na različne načine. Namen zavoda je pomagati različnim ustvarjalcem, da se predstavijo trgu. Nudi jim prostore za razstavljanje in prodajo del. Naša osnovna platforma zajema polnjenje praznih prostorov v trgovskih in poslovnih centrih z galerijskimi vsebinami - prazne prostore torej začasno spremenimo v kulturne prostore. S svojim delovanjem želimo razširiti vse možnosti za predstavitev slovenskih kulturnikov in si prizadevamo za boljšo sistematizacijo kulturnih vsebin na naših tleh. Poleg tega organiziramo tudi različne projekte, razstave, art-talke in podobno. Svojo platformo smo lansko leto razširili v Prago, letos aprila smo se preselili tudi v Hong Kong. Na predstavitvenem srečanju bomo predstavili program nadaljnjega dela Zavoda AAMI ter nove priložnosti in projekte, ki jih organiziramo. Skupaj z vami odpiramo nova poglavja in razvijamo kulturo. Pridružite se nam in nas spoznajte.   https://www.facebook.com/events/571063006580870/13.04.2018

Halid Al Hamisi - roman Taksi


Vabimo vas, da se nam v sredo 18. aprila ob 19. uri pridružite v Vodnikovi domačiji ob pogovoru s prevajlko Barbaro Skubic o egiptovskem pisatelju Halidu Al Hamisiju in njegovemu dokumentarnemu romanu Taksi (2012), ki velja za eno najbolj pribljubljenih knjig v Egiptu.

»Ko se s Halidom Al Hamisijem že oseminpetdesetič usedemo v kairski taksi in prisluškujemo njegovim žalostnim, smešnim, šokantnim pogovorom, je jasno, da je v »zgodbah s ceste« več resnice kakor v novinarskih poročilih. Taksisti so najboljši »merilci resničnega utripa nemogočih egiptovskih ulic« in Hamisijevo pričevanje se je usedlo v srca egiptovskega naroda. »Kajti kultura tega naroda pride na dan v njegovih preprostih ljudeh. In egiptovsko ljudstvo je lahko veličasten učitelj vsakomur, ki se hoče učiti.«

Dogodek poteka v okviru Serije predavanj in pogovorov o afriški ltieraturi.13.04.2018

Okrogla miza s tematiko Duševne motnje in življenje z njimi med študentsko populacijo


Spoštovani!

Tutorstvo za študente s posebnimi potrebami Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani v sodelovanju z Oddelkoma za psihologijo ter pedagodiko in andragogiko vas vljudno vabi na Okroglo mizo s tematiko Duševne motnje in življenje z njimi med študentsko populacijo. Okrogla miza bo moderirana, njen namen pa je osvetliti omenjeno problematiko, saj še zmeraj velja za tabu temo, hkrati pa si ljudje niti ne predstavljamo vseh tegob, ki pestijo ljudi z diagnozami s tega področja.
Prisluhnili bomo petim govorcem z bogatimi izkušnjami iz različnih strokovnih področij in skupaj pridobili boljše znanje o študentih s posebnimi potrebami, ki trpijo za duševnimi motnjami.  Dogodek se bo odvijal 19. 4. 2018 ob 19.00, v predavalnici Filozofske fakultete v Ljubljani.

Po uradnem delu bo sledil čas za vprašanja publike ter neformalno druženje.

Več o dogodku pa si lahko preberete tudi na sledeči Facebook povezavi:https://www.facebook.com/events/224984378237839/

Lep pozdrav,

Kristina Sarka

koordinatorka tutorjev za študente s posebnimi potrebami Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani12.04.2018

Na Besedni postaji: Marko Stabej, Naj gre za jezik (Založba Ocean)

Na Besedni postaji v sredo, 18. aprila 2018, ob 17.00 uri (Modra soba): Marko Stabej, Naj gre za jezik (Založba Ocean).


Naj gre za jezik ponuja dvainštirideset kratkih tematskih premislekov, v katerih se ukvarja s tistimi jezikovnimi pojavi ali spremembami, ki so lahko zanimivi tako za vsakdanje preudarjalce jezikovnih rab kot za poklicne uporabnike slovenščine. Tudi za jezikoslovce.  S to knjigo je Stabej jeziko(slo)vno misel premaknil iz zapovedanega medijskega kota v javni kulturni forum in svoja dognanja, natančno izrečena in marsikdaj duhovita, ponudil široki slovenski javnosti.

Z avtorjem se bo pogovarjala urednica knjige dr. Ina Ferbežar.

Dogodek je del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.

 

SLIKOVNO GRADIVO11.04.2018

Natečaj za črtico


Kulturno-gledališko društvo Reciklaža vas vljudno vabi k sodelovanju na literarnem natečaju za najboljšo sodobno črtico ali Črtica za 3. tisočletje.

Vse podatke o natečaju najdete na povezavi:

http://www.kgd-reciklaza.org/razpis/literarni-natecaj-crtica/06.04.2018

Na Besedni postaji s Sarivalom Sosičem


Na Besedni postaji

 

v sredo, 11. aprila, ob 17.00 uri (Modra soba / 5. nad. Filozofske fakultete)

 

Sarival Sosič, Starec in jaz

(Založba Litera, zbirka Piramida)

 

Dvom, negotovost, učenje, strast, vztrajanje, ljubezen … Vse to in še kaj se zlije v spevno pripoved romana Sarivala Sosiča Starec in jaz, v katerem prvoosebni pripovedovalec konec najbolj občutljivega obdobja –mladosti –, posveti glasbi.

Igranje na klavir v posebni zlitini razvojnega, ljubezenskega, pedagoškega in liriziranega romana ne predstavlja samo osrednje aktivnosti obeh literarnih oseb, učitelja in učenca, pač pa tudi kritično zrenje na življenje samo.

 

Z avtorjem se bo pogovarjala Tina Kozin.05.04.2018

predavanje prof. dr. Mirele Ocinic: Identity transfers. Romanian Writers of the XIXth century

Predavanje (v angleščini) bo v četrtek, 12.4. ob 11.20 v predavalnici 533.


Mirela OCINIC je profesorica romunske književnosti na univerzi Lucian Blaga (Sibiu, Romunija). Glavna področja njenega raziskovalnega dela so romunska književnost 19. stoletja, romunska proza 20. stoletja, fantastična književnost in imagologija.

 

Mirela OCINIC is a Ph.D. Associate Professor in Romanian Literature at “Lucian Blaga” University of Sibiu, Romania. Her area of expertise includes fields such as Romanian Literature in the 19-th century, Romanian Prose in the 20-th century, Fantastic in Literature, Imagology. She is PhD of the University of Bucharest (1999), with the thesis Curentele literare româneşti şi literatura fantastică. Fantasticul în povestirea şi nuvela românească [The Romanian Literary Tendencies and the Fantastic Literature. The Fantastic in the Romanian Story and Novella]. She is the author of the books: Un vis iluminat de-un fulger. Fantasticul în povestirea şi nuvela românească [A Dream Illuminated by a Lightning. The Fantastic in the Romanian Story and Novella], 2002, Structuri ale imaginarului în proza scurtă românească din secolul XX  [Structures of the Imaginaire in Romanian Short Prose of the 20th century], 2002 Clasicii [The Classics], 2004 and . She has been coordinating the volumes of critical studies Simple fire de iarbă [Bare Leaves of Grass] 2010, Caietele „Octavian Goga” [The „Octavian Goga” Notebooks] 2014, 2015, 2017 and Rășinari-Paris și retur [ Rășinari-Paris and back]   2016. She has published essays and critical studies in several Romanian literary magazines: Transilvania, Euphorion, Acta Universitatis Cibiniensis, Cercetări de limbă şi literatură, Caietele Octavian Goga, ASTRA.Revista Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român. Despărţământul Central Sibiu etc.  She was the Director of  the „Lucian Blaga” International Colloquium, 2008-2015.04.04.2018

Pripravništvo za študente (Internship programme) v okviru EU-LAC Fundacije


Praksa se opravlja na sedežu fundacije v Hamburgu. Študentje prejmejo 450 € mesečno.

Rok za prijavo je 16. april 2018.

Več v priponkah.


DATOTEKE
practicaseulac.pdf
internship_programme.pdf
leaflet_compressed.pdf


03.04.2018

RAZPIS ZA POLETNO ŠOLO BOVEC 2018


Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani razpisuje 8 mest za udeležbo na tradicionalni mednarodni Poletni šoli Bovec, ki bo potekala od 16. do 30. avgusta 2018. Poletne šole Bovec se, poleg Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, vsako leto udeležujejo udeleženci z Univerze v Celovcu, Univerze v Trstu, Univerze v Vidmu, Univerze na Primorskem in Univerze na Reki.

V okviru Polente šole Bovec v dopoldanskem času potekajo jezikovni tečaji slovenskega, nemškega, hrvaškega, italijanskega in furlanskega jezika, v popoldanskem času pa se odvijajo tematske delavnice na temo letošnje poletne šole: Zusammenleben - Sožitje - Suživot - Convivenza - Vivi adun.

 

Poletna šola je namenjena študentom FF UL. V primeru, da bo prijavljenih več kandidatov kot je razpisanih mest, bodo kandidati izbrani na podlagi študijske uspešnosti in letnika študija - prednost bodo imeli študenti višjih letnikov in študenti podiplomskega študijaNa razpis se lahko prijavijo kandidati s statusom študenta.

Izbrani kandidati morajo prispevati 110,00 € pristopnih stroškov. Ostale aktivnosti na poletni šoli sobrezplačne in vključujejo bivanje v Hotelu Alp, udeležbo na jezikovnih tečajih ter spremljevalnih dejavnostih (ekskurzijah, ogledih ipd.).

Razpis in dokumentacija so dostopni na spletni strani: http://www.ff.uni-lj.si/dejavnosti/Mednarodna_dejavnost/Mobilnost/Razpisi

 

Informativni dan za Poletno šolo Bovec bo v sredo, 25. 4. 2018 ob 12.15 uri v predavalnici 410.

 

Rok za oddajo prijav je 15. maj 2018

 

Prijavo pošljite na naslov:

FILOZOFSKA FAKULTETA

MEDNARODNA PISARNA

Aškerčeva 2

1001 Ljubljana

s pripisom: Poletna šola Bovec 2018

O izboru bodo kandidati obveščeni po e-pošti, predvidoma do 25. maja 2018.


DATOTEKE
prijavnica_bovec_2018.doc


03.04.2018

VABLJENI NA DRAMSKO PLATFORMO S SIMONO SEMENIČ!


Vsako drugo soboto v mesecu. Aprila se dobimo v soboto, 14. aprila, ob 11. uri v Trubarjevi hiši literature.

 

Prijave zbiramo na info.kudkrik@gmail.com, najkasneje do 10.4.2018, oz. do zapolnitve mest.

 

Dramska platforma se je rodila iz želje, da bi dramatičarke in dramatiki imeli svoj prostor, ki bi služil izmenjavi izkušenj, komentiranju dramskih besedil ter druženju in, da bi preko teh srečanj spodbudili pisanje in uprizarjanje slovenske dramatike. Platforma bo potekala vsako drugo soboto v mesecu v prostorih Trubarjeve hiše literature.