ODDELEK ZA PRIMERJALNO KNJIŽEVNOST
IN LITERARNO TEORIJO

ZAPOSLENI | KONTAKT | VIS | RSS | INTRANET | E-POŠTA

Search form

O ODDELKU
Oddelek za primerjalno knjizevnost
in literarno teorijo

ŠTUDIJ
Študij

RAZISKOVANJE
Raziskovanje

DEJAVNOSTI
Dejavnosti

KNJIŽNICA
Knjižnica

POVEZAVE
Koristne povezave

Back to top


17.11.2017

Erasmus Networking Night


Razmišljaš, da bi se podal/podala na Erasmus+ izmenjavo?

 

Veš kaj vse obsega Erasmus+ izmenjava in kakšne možnosti ti prinaša na področju formalnega in neformalnega učenja?

 

Mi smo rešili uganko zate!

 

 

KAJ: Erasmus Netwoking night; neformalno druženje z tujimi Erasmus+ študenti in predstavitev možnosti neformlanega učenja skozi Erasmus+ mednarodno izmenjavo.

KDAJ: torek, 21. november 2107

KJE: Centralna postaja, Trubarjeva 23

KDOMednarodni odbor Zveze ŠKIS

 

Dogodek je brezplačen!

 

Za hrano in pijačo poskrbimo mi, bogat nabor praktičnih informacij na enem mestu pa je zagotovljen

 

Več informacij najdete tukaj ali preko elektronske pošte17.11.2017

Predavanje prof. dr. Istvána Lukácsa z naslovom Genij pod masko filistra

Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo Filozofske fakultete ter Balassijev inštitut v Ljubljani vabita ob 200. letnici rojstva madžarskega klasika Jánosa Aranya na predavanje prof. dr. Istvána Lukácsa z naslovom Genij pod masko filistra. 


Glavni junak Aranyevega dela Toldi  je, podobno kot Martin Krpan, ljudski junak, mož izredne moči. Prof. Lukács bo predaval tudi o prevodu tega dela v prekmurščino ter še o drugih Aranyevih slovenskih pesniških navezavah.

Prof. dr. István Lukács je redni profesor za hrvaško in slovensko književnost na Filozofski fakulteti Univerze Eötvösa Loránda v Budimpešti, kjer je tudi direktor Inštituta za slavistiko in baltistiko ter predstojnik Oddelka za slovansko filologijo.

Predavanje bo v sredo, 29. novembra 2017, ob 15.00 uri v Modri sobi (5. nadstropje Filozofske fakultete). 14.11.2017

Vabilo na seminar kult v literaturi in literarni teoriji


Vabimo Vas na prvi dogodek v seriji seminarjev, nad katerega je svojo senco poveznil kult. Če smo še natančnejši, kult v literaturi in literarni teoriji. Seminar se bo odvil na tokrat (ne)srečni petek, 17.11.2017 ob 15h v didaktični predavalnici (le-ta se nahaja na koncu hodnika, kjer se nahajajo predavalnice z oznako R=Rimska ulica) na Filozofski fakulteti v Ljubljani.

Možna je nekaj minutna zamuda.

Sodelujoči:

Zala Furlan - Job in vprašanje o smiselnosti človeškega trpljenja
‘’Job je veliki pravičnik, mož vere in potrpežljivosti. Zakaj ga je zadelo tolikšno gorje? Kaj lahko osmisli njegovo trpljenje? Mu lahko Bog pojasni smisel in namen trpljena? Ali Job reši vprašanje preizkušenj in trpljena?’’

Kristina Pranjić - Okultna pisava ruskega srebrnega veka
‘’Seznanjeni s širšim kontekstom specifike obdobja v evropski kulturi in ruskem srebrnem veku želimo v seminarju slediti velikemu ustvarjalcu ruskega srebrnega veka – simbolističnemu pisatelju in pesniku ter teoretiku Andreju Belemu, ki je v marsičem napovedal kasnejše avantgardistične tokove in formalistično literarno teorijo.’’

 

Več o samem tematskem sklopu: https://zamenjave.wordpress.com/2017/09/25/

dspk-seminar-kulti/13.11.2017

Klement Jug in Vladimir Bartol: oboževanje, distanca, mitizacija


Ob počastitvi svetovnega dneva filozofije vabi Slovanska knjižnica na predavanje dr. Toma Virka o Klementu Jugu in Vladimiru Bartolu.

Predavanje bo potekalo v torek, 14. novembra 2017, ob 19.00 v Slovanski knjižnici.

Vsak tretji četrtek v novembru beležimo svetovni dan filozofije. V Slovanski knjižnici mu posvečamo predavanje o dveh znamenitih slovenskih osebnostih, pisatelju in alpinistu, ki ju je družila filozofija. Klement Jug je v obdobju kratkega poznanstva naredil na Vladimirja Bartola neizbrisen vtis. Predavanje bo orisalo naravo Bartolove fascinacije in tudi delne identifikacije z Jugom, nato pa sledilo razvojni dinamiki njunega odnosa.13.11.2017

Pogovor s Horijem Takeakijem


Vabljeni na pogovor s Horijem Takeakijem, poznavalcem haiku poezije, v ponedeljek, 27. novembra 2017, ob 19h v prostore Društva slovenskih pisateljev. Več informacij najdete v priponki.

SLIKOVNO GRADIVO13.11.2017

Razpis nagrade za najboljšo diplomsko in magistrsko nalogo s področja nevladnih organizacij

ISKRA (Stičišče NVO Istre in Krasa) razpisuje nagrado za najboljšo diplomsko in magistrsko nalogo, vezano na delo nevladnih organizacij za leto 2017.


ISKRA - Stičišče NVO Istre in Krasa na koncu vsakega koledarskega leta podeljuje denarni nagradi za najboljše diplomsko in magistrsko nalogo v višini 250,00 evrov bruto, in sicer za naloge, ki obravnavajo delo nevladnih organizacij.

 

Razpis je namenjen študentkam/-om Univerze na Primorskem (ne glede na stalno prebivališče) in študentkam/-om drugih univerz v Sloveniji, s stalnim bivališčem v Obalno-kraški regiji, ki so v tekočem letu:

1) magistrirale/-i po t. i. bolonjskem sistemu ali diplomirale/-i po starem sistemu ali

2) diplomirale/-i po bolonjskem sistemu.

Prijave so mogoče do 27. novembra 2017. 

 

Več informacij je na voljo tukaj. 

Obrazec za prijavo pa tukaj. 

 Za več informacij so vam na voljo na info@sticisce-iskra.si in kontaktni številki Kulturno izobraževalnega društva PiNA (05 63 00 320).13.11.2017

Vabilo na Žepni večer z Laro Paukovič


V ponedeljek, 20. novembra, ob 19. uri vas vabimo na Žepni večer z Laro Paukovič, ki bo potekal v prostorih Društva slovenskih pisateljev. Prva gostja letošnjega cikla večerov bo mlada pisateljica Lara Paukovič.

 

Z Laro bomo spregovorili o prozi in o njenem literarnem prvencu Poletje v gostilni, ki je leta 2017 izšel pri založbi Beletrina. Povedala nam bo tudi nekaj o pisanju kratke proze, ki jo je objavljala v raznih medijih, ter o urednikovanju literarne sekcije portala Koridor – križišča umetnosti. Dotaknili se bomo tudi njenega dela novinarke in piarovke, pa njene neusahljive ljubezni do Marcela Prousta, iz katerega je diplomirala, povedala pa bo tudi nekaj o organizaciji konference primerjalne književnosti Prva stran. Morda nam bo prebrala tudi katerega izmed še neobjavljenih tekstov! Večer bo moderirala Veronika Šoster.

 

Večeru bo sledilo tudi krajše druženje. Vstopnine ni, prostovoljni prispevki dobrodošli!

 

Se vidimo!

Društvo študentov primerjalne književnosti10.11.2017

Karierni center UL


 

Na spodnjih povezavah so predstavljeni aktualni dogodki Kariernega centra UL:

https://www.kc.uni-lj.si/dogodki/povezujemo-se-.html

https://www.kc.uni-lj.si/dogodki/humanistivnvo.html https://www.facebook.com/KariernicentriUL/posts/1928537527175709

https://www.kc.uni-lj.si/dogodki/vodenjeprojektovvkulturi.html

 10.11.2017

Vabilo na angleški krožek MKL v novembru in seznam za leto 2017/18


V Mestni knjižnici Ljubljana, knjižnici Otona Župančiča tudi v novem šolskem letu nadaljujemo s srečanji angleškega bralno-debatnega krožka, ki potekajo  enkrat mesečno, namenjena pa so dijakom, študentom in vsem, ki jih zanima leposlovje v angleškem jeziku, tudi tistim, ki so že zaključili redno izobraževanje; vsako srečanje povezuje izbrana knjiga, ki jo sodelujoči preberejo vnaprej in si tako lahko začrtajo teme in vprašanja, ki jih delo odpira. Srečanja so namenjena tako spoznavanju literarnih del kot tudi vadbi angleškega jezika, pogovori potekajo izključno v angleščini. Udeležba je brezplačna.

 

Angleški bralno-debatni krožek vodi dr. Leonora Flis, profesorica literature, literarne teorije in filma na Univerzi v Novi Gorici.

 

V priponki najdete plakat z vabilom na srečanje, ki bo v petek, 24. 11. 2017, ob 17.00  v dvorani v tretjem nadstropju Knjižnice Otona Župančiča. Pogovarjali se bomo o ljubezni in bistvu človeškosti v romanu The Ministry of Utmost Happyness. Avtorica Arundhati Roy je prejemnica nagrade Booker in hkrati vnovična nominiranka za to prestižno nagrado za leto 2017. V prilogi je ponovno plakat s seznamom naslovov, ki so predvideni za branje pri angleškem krožku do konca tekočega šolskega leta.


DATOTEKE
seznam_2017-18_0.pdf
arundhati_roy.pdf


10.11.2017

Vabilo - Assia Djebar; Ljubezen, fantazija


Spoštovani,

vabimo Vas na dogodek posvečen alžirski pisateljici Assii Djebar in njenem romanu Ljubezen, fantazija (Mladinska knjiga, 2001), ki bo v sredo, 15. novembra ob 19. uri v Vodnikovi domačiji v Ljubljani. Gosta pogovora bosta prevajalka Suzana Koncut in alžirski pisatelj in novinar Said Khatibi.

»Assia Djebar velja za najpomembnejšo avtorico frankofonske magrebske književnosti, hkrati pa je prva alžirska filmska scenaristka in režiserka. Po romanu Žeja (1957) se je vse bolj osredotočala na tematiko alžirskih žensk, razpetih med vsakršne prepovedi tradicionalnega sveta in zaznamovanih z udeležbo v zgodovinsko prelomnih časih svoje domovine. Vzporedno s tem »objektivnim« raziskovanjem so v njeno pisanje vse opazneje vdirali avtobiografski elementi, njena lastna »ženska« problematika.«

Vabljeni!06.11.2017

Knjiga in film: Deklina zgodba z Varjo Močnik


Vodnikova domačija Šiška vabi na

KNJIGA IN FILM / Deklina zgodba z Varjo Močnik
Serija dogodkov o literaturi in njenih dvojnikih, enkrat mesečno z Nadino Štefančič

Četrtek, 9. november (19h)

Vsak prvi četrtek v mesecu v središče postavljamo preplet filma in literature. S filmskimi in književnimi avtorji se pogovarjamo o filmih in njihovih dvojnikih, literarnih predlogah, sopostavljamo režijski in pisateljski pogled, in se učimo gledati med vrsticami ter brati med podobami. Pripravlja in vodi Nadina Štefančič.

Na drugem dogodku se bomo s filmarko Varjo Močnik pogovarjali o najbolj vplivni TV seriji leta – Deklini zgodbi in istoimenski literarni predlogi slovite kanadske pisateljice Margaret Atwood, ki bo v ponatisu in novem prevodu zdaj zdaj izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Serija, ki je letos prejela osem emmyjev, med drugim za najboljšo dramsko serijo, je prelomna ne le zaradi svoje briljantne ekranizacije distopične družbe v sterilni, brutalni, fašistični prihodnosti, ampak tudi zaradi svojega političnega vpliva, ki je pred kratkim segel vse do teksaškega senata, ko so ženske, oblečene v kostume iz serije, protestirale proti zakonu o prepovedi splava.
So TV serije danes udarnejše od filmov? Zakaj je izrek »nolite te bastardes carborundorum« postal eden najbolj ikoničnih stavkov sodobne literature? Katerega spola je mizoginost? Vabljeni na Knjigo in film, tokrat z zavojem med TV serije.06.11.2017

Vabilo na predstavo Šifra: sam zase


Vabljeni na predstavo Šifra: sam zase, ki bo v torek, 7.11., ob 20. uri v Skladovnici (Beethovnova 5, Ljubljana). 

 

Predstava je nastala iz želje, da bi na gledališki način predstavili pet finalistov literarnega natečaja Urška 2016, ki ga organizira revija Mentor. Finalisti so bili: Sara Fabijan, Aleš Jelenko, Eva Markun, Kaja Pinter in Tim Uršič.

 

Trije posamezniki se znajdejo v nekakšni sobi razgovora, kjer se soočijo z lastnimi strahovi. Pravzaprav so njihovi strahovi enaki, ampak jih ne rešujejo skupaj, temveč kot konkurenčni individualisti, ki svoje strahove ignorirajo, od njih želijo pobegniti. Zdi se, da so tesnoba, groza, depresija, norost, dvom besede, ki opišejo stanje generacije, ki ji pripadajo protagonisti. Edina logična posledica tega stanja je samost skozi žanr grozljivke. 

Predstava je bila uvrščena v tekmovalni program festivala Vizije.

 

Režija:  Brina Rafaela Klampfer​

Dramaturgija:  Ana Dusa​

Kostumografija: Rosana Knavs

Svetovanje za gib: Sebastjan Starič​

Luči: Jan Pirnat​

Produkcija: KUD Krik in KD Svoboda osvobaja

 

 

Igrajo:

ANA - Anka Eržen​

PESNIK - Iztok Jereb​

ŠIMEN - Jure Rajšp​

META - Ita Weber​

 

Zadnja ponovitev bo v torek, 14.11., ob 20. uri.

 

Rezervacije: info.kudkrik@gmail.com

Vstopnine ni. Prostovoljni prispevki dobrodošli!05.11.2017

Besedna postaja: Alojzija Zupan Sosič Teorija pripovedi


Na Besedni postaji

 

v sredo, 8. novembra, ob 17.00 uri (Modra soba / 5. nad. Filozofske fakultete)

 

Alojzija Zupan Sosič, Teorija pripovedi

(Litera, 2017)

 

Vsi radi pripovedujemo, poslušamo, gledamo ali beremo različne pripovedi. Da bi jih lažje brali, razumeli in razlagali, lahko pa tudi pripovedovali in pisali, bo poskrbela znanstvena monografija Teorija pripovedi (založba Litera) avtorice Alojzije Zupan Sosič, redne profesorice na Oddelku za slovenistiko FF v Ljubljani. Njena knjiga je zasnovana kot križanec med znanstveno monografijo, strokovnim priročnikom in geslovnikom, združuje pa pregled glavnih konceptov, ki so v rabi pri analizi in interpretaciji pripovedi, kot tudi prikaz metodoloških usmeritev, znotraj katerih so se ti koncepti razvili. Kako je knjiga urejena in kaj vse še ponuja, pa boste izvedeli na pogovoru z avtorico. Z njo se bo pogovarjala Darja Pavlič.

 

Vabljeni!

 

Dogodki so del kulturnega programa knjigarne, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije. 

 

 

 

 

FF izobražuje študente in ustvarja vrhunske izobražence z odprtim in kritičnim mišljenjem na področju humanistike in družboslovja ter izobraževanja učiteljev s teh področij.

EDUROAM

Fakulteta je opremljena z brezžičnimi oddajniki. Na voljo je brezžično akademsko omrežje Eduroam. Dostop do tega omrežja je na voljo vsem vpisanim študentom/študentkam in zaposlenim na fakulteti. Do omrežja Eduroam lahko dostopate povsod, kjer je na voljo signal (doma in v tujini).

KONTAKT

Univerza v Ljubljani
FF - Filozofska fakulteta

Aškerčeva 2, 1000 Ljubljana, Slovenija
tel:01/241-10-00; fax:01/425-93-37

info@ff.uni-lj.si

www.ff.uni-lj.si  

KONTAKT

Univerza v Ljubljani
Kongresni trg 12

1000 Ljubljana
tel: 01/241 85 00; fax: 01/241 86 60

rektorat@uni-lj.si

http://www.uni-lj.si