Razstava Joannis grof Kapodistrias v Ljubljani v Mestni hiši

V Steklenem atriju Mestne hiše v Ljubljani bo od 18. do 30. januarja 2022 na ogled razstava Joannis grof Kapodistrias v Ljubljani.

Joannis Kapodistrias (1776–1831) je bil eden najpomembnejših diplomatov svojega časa in prvi grški predsednik. Rojen je bil v ugledni grški družini na Krfu in kot nakazuje priimek, je rod izhajal iz Kopra. A bolj kot s Koprom, ki ga verjetno ni nikoli obiskal, je bil povezan z Ljubljano. S Krfa ga je namreč pot zanesla v Rusijo in leta 1821 se je kot ruski zunanji minister udeležil Ljubljanskega kongresa. Prav v tem času pa so Grki v Podonavskih kneževinah začeli s protiturško vstajo. Zaradi dogajanja v času Ljubljanskega kongresa se je Joannis Kapodistrias iz ruske diplomatske službe slednjič umaknil in leta 1828 postal prvi predsednik grške države.

Leta 2021 je minilo dvesto let od prelomnih dogodkov. Ti so navdihnili tudi študente in študentke Oddelka za klasično filologijo Filozofske fakultete, ki so v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Grčije in Mestno občino Ljubljana pripravili razstavo, posvečeno bivanju Joannisa Kapodistriasa v Ljubljani. Razstava je delo Eve Avguštin, Marije Braniselj, Matica Kristana, Sare Križaj, Roka Kuntnerja, Tjaše Šimunić in Kajetana Škrabana, mentorica je bila prof. dr. Jerneja Kavčič.

Vabljeni k ogledu!

Plakat

 

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon