Sejem akademske knjige Liber.ac 2023: Brez dlake na jeziku

Frazem brez dlake na jeziku v slovenščini pomeni, da govorimo odkrito in neposredno ter brez zadržkov povemo svoje mnenje. Temelji na dejstvu, da lahko karkoli v ustih ali na jeziku ovira naš govor in ga popači. Če oviro odstranimo, v tem primeru dlako, lahko govorimo nepopačeno, naravnost, brez olepšav. Dlaka je torej prispodoba za oviro v našem mišljenju ali volji, da povemo resnico. Govoriti brez dlake na jeziku, govoriti resnico in razmišljati kritično pa je obenem bistven element poslanstva Filozofske fakultete.

Brez dlake na jeziku je tudi letošnji naslov sejma akademske knjige Liber.ac, ki se bo že 14. leto zapored odvijal konec maja v Foersterjevem vrtu za Filozofsko fakulteto Univerze v Ljubljani. Sejem organiziramo  v partnerstvu z Mestno občino Ljubljana. Letos bodo stojnice z akademskimi in strokovnimi knjigami in publikacijami med 23. in 25. majem 2023 ozaljašale Foersterjev vrt, ki je svoje ime dobil po Antonu Foersterju, skladatelju prvega slovenskega opernega dela Gorenjski slavček. Ne samo slavci, tudi druge ptice, ki domujejo v majhnem parku s čudovitimi platanami, divjim kostanjem, starodavnim ginkom in bukvami, bodo peli hvalo knjigi – nepogrešljivi spremljevalki, ki predstavlja, če parafraziram Heinricha Heineja, od vseh svetov, ki jih je ustvaril človek, najmočnejši svet.

Osrednja rdeča nit sejma Liber.ac je letos s svojimi dejavnostmi vpeta v Leto jezikov. Kako zelo pomemben je jezik, so zapisali mnogi literati, med njimi tudi Nobelova nagrajenka za literaturo, Avstrijka Ingeborg Bachmann: »Če bi imeli besedo, če bi imeli jezik, ne bi potrebovali orožja.«

Liber.ac bo letos v duhu Leta jezikov jezikovno obarvan in brez dlake na jeziku. Po kapljicah boste denimo lahko spoznali različne indoevropske jezike, delo tolmača za slovenski znakovni jezik, kultne prevode in prevode antične filozofije, prevode poezije iz srednjevisoke nemščine, spregovorili o Chat GPT, prisluhnili koncertu sevdalink in nekaterih drugih pesmi Balkana ter romanski glasbi. Program vključuje tudi prekmurščino v zvoku, pisavi in zavesti Slovencev, slovanski večer, ki bo namenjen sobivanju človeka in živali, spletnemu portalu ljubezni in njegovemu jeziku, in še mnoge druge dogodke. Ob vsem pa bo najpomembnejša spremljevalka – knjiga. Knjiga, ki je lahko orožje, kot je zapisal Brecht, knjiga, ki je telo mišljenja, kot je zapisal Hegel, in knjiga, ki jo, če jo ljubimo, ne smemo posoditi, temveč imeti, kot je zapisal Nietzsche.

Vabljeni na klepet z akademsko knjigo, srečanja s pesniki in pisatelji ter bogato ponudbo jezikovnih in glasbenih dogodkov!

Več informacij o programu

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon