Dr. Ana Podvršič: Iz socializma v periferni kapitalizem: Neoliberalizacija Slovenije

Oddelek za sociologijo Filozofske fakultete vabi na gostujoče predavanje dr. Ane Podvršič Iz socializma v periferni kapitalizem: Neoliberalizacija Slovenije, ki bo v petek, 19. 5. 2023, ob 9.40 v predavalnici 15.

Dr. Ana Podvršič preučuje procese neoliberalizacije in periferizacije Slovenije v zadnjih desetletjih. Njena relacijska analiza preučuje značilnosti odvisnega razvoja Slovenije v času Jugoslavije in po državni osamosvojitvi z vidika »domačih« družbenih razmerij moči in sestave vladajočega družbenega bloka na eni strani ter vzorcev gospodarskega razvoja na drugi. Pri tem ugotavlja, da je bilo poglabljanje odvisne integracije na evropske trge neposredno povezano s slabljenjem moči delavstva, manjšanjem vloge domačega kapitala v gospodarstvu ter vzpostavljanjem servilnega zavezništva vodilnih skupin s predstavniki tujega kapitala.

Dr. Ana Podvršič je univerzitetna diplomirana francistka in sociologinja kulture ter magistra razvojnih študij; leta 2018 je doktorirala iz sociologije in ekonomskih ved na Univerzi v Ljubljani in na Univerzi Sorbonne Paris 13 – Villetaneuse. Po zaključenem doktoratu je bila prejemnica štipendije Marie-Curie na Univerzi v Gradcu, kjer trenutno tudi predava.

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon