Oddelek za zgodovino

Zgodnjenovoveška strokovna ekskurzija na Pivško, 7. maj 2024

Iz Narina se bomo povzpeli na Šilentabor, enega največjih taborskih kompleksov na Slovenskem, ki je stal na lokaciji prazgodovinskega gradišča in antične postojanke. Spoznali bomo temeljne značilnosti taborskega kompleksa. Ker so Šilentabor v zgodovini prečkale poti množične selilne transhumantne paše ter ker se z njega odpira pogled od Istre do Snežnika, bomo tu obravnavali še zgodovino transhumantne paše med (beneško) Istro in habsburškim zaledjem v širšem agrarno- in okoljskozgodovinskem kontekstu zgodovine transhumantne paše v JV Evropi in Alpah. 

Sledil bo spust v Zagorje, s predstavitvijo terenskih preostankov stare kmetijske rabe pokrajine, bistveno drugačne od tiste, ki jo izkazuje Franciscejski kataster, ob upoštevanju arheoloških najdb. Nato se bomo podali do Velikega Zagorskega jezera, spotoma pa bomo v kontekstu ceste, po kateri bomo krajši čas hodili, obravnavali nekdanjo vlogo tovorniških poti prek Javornikov proti Cerknici in Ložu, kar bomo postavili v širši kontekst trgovine na srednje razdalje med primorskimi mesti in notranjostjo. Med obiskom Velikega Zagorskega jezera bomo obravnavali različne zgodovinske rabe pivških presihajočih jezer v širšem kontekstu zgodovine kraških polj Dinarskega krasa. Med hojo ob Pivki pa nas bodo zanimali priložnosti in izzivi, ki jih je regionalnemu gospodarstvu v zgodovini povzročala voda. Nato se bomo prek sedla severozahodno od Parja vrnili v Pivko.

Ekskurzijo bo vodil doc. dr. Žiga Zwitter.

Vabljeni ste vsi študentke_študentje zgodovine.

Ekskurzija bo tudi priložnost za spoznavanje gostujočih kolegic in kolegov iz tujine, ki v tem semestru opravljajo predmet Historical Geography.

Prijavite se v strokovni službi Oddelka za zgodovino, osebno, do vključno srede, 24. aprila 2024 (18., 19. in 22. 4. bo pisarna zaprta). Ob prijavi poravnate tudi 5 EUR za stroške ekskurzije oziroma sporočite: (1) če imate mesečno vozovnico Slovenskih železnic, ki velja tudi na tej relaciji ali (2) prihajate iz Primorske in si boste prevoz organizirali sami. V primerih (1) in (2) je ekskurzija brezplačna.

V luči trajnostne mobilnosti bomo potovali z vlakom. Prek fakultete bomo kupili skupinsko železniško vozovnico. Ne kupujte, torej, individualnih vozovnic. Naš vlak odpelje z Železniške postaje Ljubljana ob 7:59 (v Ljubljani vstopimo na vlak za Sežano; dobimo se ob 7:45 na peronu, od koder bo vlak odpeljal). V Ljubljano se predvidoma vrnemo ob 18:42. V podrobnostih je čas povratka lahko odvisen tudi od tempa hoje (manj verjetni termin povratka je 20:04).

Ekskurzija poleg strokovnih vsebin vključuje okoli štiri ure hoje (približno 15 km) po cvetoči spomladanski naravi, vsota vseh vzponov pa komaj presega Šmarno goro, tako da hoja ne bo zahtevna. Obvezna je zaprta terenska obutev (ne sandalov, tudi športnih ne), po možnosti hribovski čevlji (priporočam pokrit gleženj, da povsem izključite možnost zvina).

Hrano in vodo za ves dan vzemite s seboj. Velik del dneva bomo na krasu, zato ne računajte na lokalne studence. Ker utegne biti precej toplo in ker bomo hodili, svetujem, da vzamete s seboj liter in pol vode.

Ne pozabite na zaščito pred soncem (pokrivalo, krema) in vetrovko, da vas na Šilentaboru, kjer pogosto piha (mi pa bomo tam prib. eno uro), ne bo zeblo. 

Notices

Department of Translation Studies

Change of Office Hours Nike Kocijančič Pokorn

Department of Geography

Change of Office Hours Simon Kušar

Department of Translation Studies

Change of Office Hours Martin Anton Grad

International Office, Faculty of Arts

The International Office of the Faculty of Arts will be closed from 1st August and 16th August.

International Office, Faculty of Arts

The International Office of the Faculty of Arts will be closed from 1st August and 16th August.