Oddelek za azijske študije

Dnevi enakosti spolov FF: Okrogla miza o feminizmu v času kitajskega razsvetljenstva

Prisrčno vabljeni na dogodek v okviru Dnevov enakosti spolov FF, ki ga organizira Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete. Dogodek, ki bo potekal v četrtek, 9. 5. 2024, z začetkom ob 15.30 v Modri sobi Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, nosi naslov Okrogla miza o feminizmu v času kitajskega razsvetljenstva.

Prisotne bo na začetku pozdravila prof. dr. Milica Antić Gaber, ki je glavna organizatorka serije dogodkov z naslovom Dnevi enakosti spolov na FF. 

Govorke bodo prof. dr. Jana S. Rošker, izr. prof. dr. Tea Sernelj, ter študentki magistrskega študijskega programa sinologije Pia Malalan in Vida Krevs.

Kratek vsebinski opis: 

Na okrogli mizi bodo udeleženke, ki so specializirane za različne vidike kitajske družbe in kulture, spregovorile o položaju žensk in o feminističnem ter lezbičnem gibanju v obdobju kitajske modernizacije. Osrednja perspektiva pogovora bo povezana z obdobjem pred in po Gibanju četrtega maja leta 1919, ki se pogosto imenuje tudi kitajsko razsvetljensko gibanje, saj predstavlja prelomno točko kitajske modernizacije oziroma prehoda iz kitajske tradicije v modernost, ki je seveda povezana tudi z razkrivanjem in razkrojem patriarhalnih struktur v kitajski družbi.  

Prva govorka Jana S. Rošker bo nakazala ozadje kitajskega feminizma, zlasti skozi prizmo teoretske in filozofske produkcije žensk v kitajski tradiciji in na pragu moderne dobe. V tem kontekstu se bo dotaknila tudi feminizma znotraj kitajskega anarhističnega gibanja, ki se je oblikovalo v prvih dveh desetletjih 20. stoletja. Feministke in feministične teorije, ki so nastajale znotraj tega gibanja, bo v svojem prispevku podrobneje predstavila druga govorka, Vida Krevs. Prispevek naslednje govorke, Pie Malalan, bo osredotočen na feministične vidike  četrtomajskih pisateljic na pragu prejšnjega stoletja, pri čemer se bo dotaknila tudi literarnih izrazov lezbične ljubezni. Zadnja govorka Tea Sernelj pa se bo navezala na slednjo tematiko in opisala nadaljnji razvoj tovrstnih političnih gibanj; spregovorila bo o lezbičnih aktivnostih in splošni agendi LGBTQ v sodobni Kitajski.

Vsak prispevek bo trajal okrog 10–15 minut, preostali čas pa bo namenjen javni debati tematik, obravnavanih v okviru okrogle mize.

Ker problematike spolov ni možno reševati izven splošne problematike enakovrednosti različnih kultur in tradicij, upamo, da se boste te nadvse aktualne debate udeležile/udeležili v čim večjem številu!

Veselimo se pogovora in izmenjave idej z vami!

Notices

Department of Translation Studies

Change of Office Hours Nike Kocijančič Pokorn

Department of Geography

Change of Office Hours Simon Kušar

Department of Translation Studies

Change of Office Hours Martin Anton Grad

International Office, Faculty of Arts

The International Office of the Faculty of Arts will be closed from 1st August and 16th August.

International Office, Faculty of Arts

The International Office of the Faculty of Arts will be closed from 1st August and 16th August.