Cikel češkega in slovaškega filma

Vabimo vas na projekcijo slovaškega filma Andy Warhol – Ameriške sanje / Andy Warhol – Americký sen (2023) v torek, 5. 11. 2024, ob 18.30 v Mestni knjižnici Ljubljana – Slovanski knjižnici

Dokumentarni film predstavlja življenje in delo enega najvidnejših sodobnih umetnikov 20. stoletja, ki izhaja iz vzhodnoslovaške vasi Mikulová. Intimna zgodba Andyjeve družine govori o newyorški umetniški sceni, svetovni slavi in vplivu na druge umetnike in žanre. S pomočjo pogovorov z družinskimi člani in prijatelji ter mednarodnimi strokovnjaki in umetnostnimi zgodovinarji nam film pokaže večplastno podobo Andyja Warhola. Film bo v slovaščini, slovenske podnapise so pripravili študentje Oddelka za slavistiko UL FF. Uvodno predstavitev filma bo imela Jera Jurič.

Ob tej priliki bodo odprli razstavo Češka književnost v luči slovenskih prevajalk in prevajalcev, ki bo na ogled v pritličju MKL Slovanske knjižnice. Razstava predstavlja delo vidnejših prevajalk in prevajalcev češke književnosti v slovenščino, delujočih od srede 20. stoletja do danes. Razstavo so pripravili Oddelek za slavistiko Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, Društvo slovenskih književnih prevajalcev in Kulturno-umetniško društvo Police Dubove v sodelovanju z MKL Slovansko knjižnico. Projekt je podprlo Veleposlaništvo Češke republike v Ljubljani.

Events

Department of Translation Studies, Department of Slovene Studies, Faculty of Arts

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika

International Office, Faculty of Arts

Welcome day for Exchange Students

Faculty of Arts

Online presentation for international students

Faculty of Arts

Online presentation of Faculty of Arts for international students

Department of Asian Studies

A documentary feature film The Celestial Dragon