Razstava: Vladimir Brezar: Kako smo se znašli v 21. stoletju

Vabljeni na ogled razstave Vladimirja Brezarja z naslovom Kako smo se znašli v 21. stoletju. Odprtje razstave bo v četrtek, 20. aprila 2023, ob 17. uri v petem nadstropju Filozofske fakultete.

***

𝐃𝐫. 𝐕𝐥𝐚𝐝𝐢𝐦𝐢𝐫 𝐁𝐫𝐞𝐳𝐚𝐫, arhitekt, redni profesor v pokoju, je bil rojen v Kranju (1935). Diplomiral je na Fakulteti za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo v Ljubljani leta 1959. Začel je kot asistent leta 1960, redni profesor je postal leta 1982. V letih 1984–86 je bil dekan Fakultete za arhitekturo, gradbeništvo in geodezijo, 1995–96 pa dekan nove samostojne Fakultete za arhitekturo. Svoje pedagoško, raziskovalno in strokovno delovanje je posvetil stanovanjski arhitekturi. Osredotočil se je na probleme množične stanovanjske gradnje in samograditeljske prakse, ki sta bili značilni za 70. in 80. leta. Projektiral je stanovanjske objekte v nekaj stanovanjskih soseskah v Ljubljani (Štepanjsko naselje, Fužine, Zupančičeva jama) in Radovljici (Cankarjevo naselje) ter dve zgradbi z mešanim programom v središču Ljubljane (Mali trg, L2 Kolodvor). V 90. letih je zasnoval dve cerkvi: v Ivančni gorici in v Kranju.

Po upokojitvi leta 2005 nadaljuje z manjšimi projekti in raziskavami. Več časa pa mu ostane tudi za skiciranje in slikanje. Samostojno in v skupini razstavlja doma in v tujini. Na potovanjih raje vzame s sabo skicirko kot fotoaparat. Skiciranje vzame čas za analizo in razmislek. Tako nastane bogat arhiv spominov, vtisov in likovnih eksperimentov. Iz njih črpa motive za slikanje v akvarelu in akrilu. Kot vsak slikar - amater je začel s slikanjem motivov iz okolja in krajine. Profesionalno obvladanje risbe, ki za arhtekta pomeni risati tako kot naj bo (projekt) ali tako kot je (posnetek) pomeni določeno oviro za prehod na svobodnejše abstraktno področje. Vendar najde izhod iz romantičnega v izrazno, sporočilno in angažirano v obliki tematskih serij. „Kako smo se znašli v 21. stoletju“ je ena zadnjih in kaže, kaj se nam dogaja ob prehodu v antropocen.

***

Razstava bo na ogled do 15. maja 2023.

Kustosinje: Ana Jazbec, Neža Lukančič, Tanja Marolt in Eva Stamboldžioski 

Več

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan