Travma in spomin v vizualnosti: odzivi v sodobni umetnosti in politika spomina

Oddelek za azijske študije Filozofske fakultete vabi na gostujoče predavanje dr. Mie Dore Prvan z naslovom Travma in spomin v vizualnosti: odzivi v sodobni umetnosti in politika spomina. Predavanje bo potekalo v sredo, 15. 3. 2023, ob 18. uri v predavalnici 18. 

Predavanje Travma in spomin v vizualnosti: odzivi v sodobni umetnosti in politika spomina se opira na tri sodobna področja – študije travme in spomina, sodobno umetnost nezahodnih umetniških kanonov in politično zgodovino – in jih povezuje z izborom umetniških del, ki so jih ustvarili indijska umetnica Nalini Malani (r. 1946, Karachi), kolumbijska umetnica Doris Salcedo (r. 1958, Bogota) in južnoafriški umetnik William Kentridge (r. 1955, Johannesburg). Malani, Salcedo in Kentridge ustvarjajo umetniška dela od sredine dvajsetega stoletja dalje, znotraj konteksta 'svetovne kulture politike spomina in umetnosti spomina', ki je odziv na politične pretrese, nasilje in vojne. Našteti umetniki se na dogajanja v svojih državah odzivajo v vizualnem jeziku preko novo izumljenih medijev ter tako ustvarjajo dela, ki delujejo kot pričevanje, kot dokument znotraj širše politike spomina. V tem kontekstu bo predavanje predstavilo ožji izbor umetniških del v luči dveh konceptov, travme in spomina, in ponudilo refleksijo o nalogi tovrstnih del v sedanjosti.

Mia Dora Prvan je magistrirala iz azijskih in afriških študij ter političnih in družbenih ved na Univerzi Ca'Foscari v Benetkah in Univerzi v Ljubljani ter doktorirala na Univerzi v Bonnu. Predava na različnih evropskih univerzah in trenutno dela na umetniškem projektu v partnerstvu z Združenimi Narodi v New Yorku.  

Vabilo

Dogodki

Oddelek za geografijo, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Javno predavanje dr. Marka Krevsa pred izvolitvijo v naziv redni profesor

Oddelek za slavistiko, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Gostujoča predavanja dr. Iváneka z Ostravske univerze

Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani

Spletna predstavitev za tuje študente

Oddelek za zgodovino

Javno vodstvo po razstavi En krompir, tri države

Oddelek za arheologijo

Metalurški dan