ALUO v Knjigarni FF – Tine Lisjak, Voliera

Na tretji razstavi ALUO v Knjigarni FF z naslovom Voliera se predstavlja Tine Lisjak, podiplomski student ALUO.

Čeprav imamo opravka s fotografijo, pa še zdaleč ne pomeni, da imamo opravka z običajno fotografsko razstavo. Gre za instalacijo. Pred približno 100 let je Lazslo Moholy-Nagy, eden najbolj vplivnih fotografksih eksperimentatorjev, v svojem delu Slikarstvo, fotografija, film zapisal sledeče:

Tradicionalno slikarstvo je postalo historična ostalina in je končano. Oči in ušesa so se odprla in so v vsakem trenutku napolnjena z bogastvom optičnih in fonetičnih čudes. Še nekaj bistveno progresivnih let, še nekaj predanih privržencev fotografski tehniki, in postalo bo splošno znano da je bila fotografija ena najpomembnejših faktorjev v zori novega življenja (Moholy-Nagy 1925:45)

Fotografija je v osnovi produkt tehnološko inovativne naprave in je že od svojega začetka promovirala inovacijo in izrabo tehnološkega razvoja za produkcijo umetnosti. Pri Tinetu Lisjaku se je podala na nebo, v najmanj obvladljivo okolje, saj ga človek brez tehničnih naprav ne more obvladovati. S pticami si sicer delimo nebo, kot se je nekdaj glasila slovenska reklama, toda v primerjavi z njimi smo v podrejenem položaju, ker ne znamo leteti. V Volieri, domišljijskem svetu, pa je človek lahko ptič. Domišljijski svet Voliere nas vabi, da opazujemo navidezno leteče ljudi in jim morda zavidamo njihovo svobodo, ki pa je tudi navidezna, saj beleži tisto realnost, ki jo je omogočila fotografija oz. tehnologija v kombinaciji z umetniškim očesom avtorja. 

Otvoritev razstave je bila 23. februarja. Uvodno besedo je imela dr. Mateja Gaber. Razstava je na ogled do 14. aprila. Vabljeni!

Zadnje novice

Javna promocija doktoric in doktorjev znanosti Univerze v Ljubljani

Doktorice in doktorji znanosti s Filozofske fakultete (foto: Bor Slana/STA)

Podelitev nagrad Lirikonov zlát 2024 za vrhunske prevode

Špela Sevšek Šramel in Miha Kragelj z nagrado (foto: Jelka Kragelj)

Doc. dr. Žiga Zwitter na znanstvenem srečanju ForumAlpinum

Doc. dr. Žiga Zwitter je predstavil referat Alpe: zelene ali pisane? Od zgodnjenovoveškega do sodobnega odnosa do travnikov.