Etnologija, mobilnost v Ljubljani in projekt Active8 Planet

Oddelek za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete sodeluje v aktivnostih projekta Acitve8 Planet.

Acitve8 Planet s svojimi aktivnostmi spodbuja sodelovanje med visokošolskimi institucijami in gospodarstvom, njegov bistveni namen pa je, da mlade, predvsem študentke in študente spodbudi, da se aktivno vključijo v reševanje vse bolj perečih trajnostnih problematik. Z uporabo nekonvencionalnih učnih pristopov, ki spodbujajo sodelovanje med posameznicami in posamezniki različnih strok in starosti ter uporabniki izbranih storitev, sodelavci projekta razvijajo trajnostne rešitve. Več o načinu dela lahko izveste tudi v predstavitveni animaciji projekta na tej povezavi.

V štirih evropskih državah so se v sklopu projekta tako oblikovale osemčlanske interdisciplinarne ekipe, ki jih sestavljajo študentke in študenti, učiteljice in učitelji, predstavniki in predstavnice podjetij ter nekateri ostali člani, njihov cilj pa je nasloviti konkretne (lokalne) izzive ter sodelovati pri oblikovanju rešitev zanje. Slovensko ekipo sestavljajo štiri študentke etnologije in kulturne antropologije, trije predstavniki podjetja Endava in predstavnica Oddelka za etnologijo in kulturno antropologijo Filozofske fakultete UL in IRI UL.

Krovna tema njihovih raziskovalnih aktivnosti je mobilnost kot storitev, v okviru tega jih trenutno zanimajo predvsem obstoječe mobilnostne prakse in navade ljudi v Ljubljani. Več o podrobnostih zastavljenega raziskovalnega izziva in načinu dela lahko preberete tudi v drugem projektnem novičniku.

Zadnje novice

Intervju s prof. dr. Mladenom Dolarjem

Prof. dr. Mladen Dolar

Predavanje: Trideset let samostojnosti Slovenije

Predavanje: Trideset let samostojnosti Slovenije (avtor slike: Matjaž Brglez)

Predstavitev knjige (Internatite. Neslišani glas iz fašističnih taborišč (1940–43) v Trstu in Ljubljani

Predstavitev v Ljubljani (foto: U. S.)