Novosti Znanstvene založbe Filozofske fakultete (november)

Pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete so izšle nove knjige:

  • Alenka Cedilnik, Milan Lovenjak (ur.): Na obzorju novega: Območje severnega Jadrana ter vzhodnoalpski in balkansko-podonavski prostor v obdobju pozne antike in zgodnjega srednjega veka  

Akademik in zaslužni profesor dr. Rajko Bratož, ki mu ob jubileju posvečamo to knjigo v zahvalo in poklon, da nas spremlja kot učitelj, mentor, kolega in prijatelj, je prav iskanju novega v raziskovanju davno minulega in vrh tega v tako dinamičnem obdobju spreminjanja, kot sta čas pozne antike in njen prehod v srednji vek, posvetil in še posveča vse svoje znanstvenoraziskovalno in pedagoško delo. Če se ozremo po sadovih tega dela, pa hitro postane jasno, da ni bilo prelomno le obdobje, s katerim se profesor Rajko Bratož ukvarja, marveč začetek novih časov predstavlja tudi njegovo delo na področju antične zgodovine na Slovenskem.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF.

  • Vanda Vremšak-Richter: Deutsche Phonetik für slowenische Muttersprachler: Vokale und Konsonanten. Lehr- und Übungsbuch (Učbeniki)

Učbenik je prvenstveno namenjen študentom germanistike na Filozofski fakulteti, saj predstavlja osrednji del predmeta »Nemška fonetika«. Poleg teoretičnih osnov glasoslovja, ki se nanašajo na nemške samoglasnike in soglasnike, obstoječih pravil in fonetične transkripcije IPA, vsebuje tudi natančno analizo specifičnih napak naših govorcev, ki jih v veliki meri pogojuje materni jezik. Primerjalna analiza slovenskega in nemškega glasoslovnega sestava odraža avtoričine dolgoletne pedagoške izkušnje na področju nemške fonetike.

Knjiga je na voljo v Knjigarni FF.

 

Zadnje novice
28. 03. 2024

Podkast Lukavstvo uma s Primožem Krašovcem

Izšla je 12 epizoda kultnega beograjskega podkasta Lukavstvo uma.
27. 03. 2024

Izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska prejela najvišje poljsko odlikovanje za zasluge

Od leve: Andrzej Duda, Predsednik Republike Poljske, izr. prof. dr. Maria Zofia Wtorkowska, Alojz Kovšca in Andrzej Gosek, župnik (foto: Marko Jan Vukajlović)