Oddelek za primerjalno književnost in literarno teorijo

22. Pesniški turnir, nagradni natečaj za naziv vitez / vitezinja poezije

22. NAGRADNI NATEČAJ PESNIŠKEGA TURNIRJA
za naziv
VITEZ / VITEZINJA POEZIJE

 

V dogovoru z Založbo Pivec, ki je zadnjih 15 let predano in uspešno organizirala Pesniški turnir, le-ta prehaja pod okrilje Kulturno-umetniškega društva Pranger. Prireditev ostaja vsebinsko enako zasnovana, še naprej bosta nad njo bdela ustanoviteljica Zora A. Jurič in koordinator Nino Flisar. Ekipa se zahvaljuje predhodnici, novi organizator pa tudi za izkazano zaupanje, da bo turnir lahko uspeval še naprej.

KUD Pranger v letu 2022 razpisuje 22. Pesniški turnir, natečaj za najboljšo izvirno neobjavljeno pesem v slovenskem jeziku. Na njem lahko z eno samo pesmijo, ki ne sme biti daljša od 60 verzov, sodelujejo avtorice in avtorji, stari vsaj 16 let. Vsi tisti, ki bodo poslali več pesmi ali predolgo pesem, bodo izločeni.

Strokovna žirija v sestavi dr. Irena Novak Popov, dr. Marcello Potocco in Veronika Šoster bo izmed sodelujočih pesmi izbrala štiriindvajset najboljših. Izbrani avtorji in avtorice se zavežejo k udeležbi na polfinalnih turnirjih (v živo v Knjižnici A. T. Linharta v Radovljici in Knjižnici Mileta Klopčiča v Zagorju ali virtualnih, če izvedba v živo ne bo mogoča) v aprilu in maju (termini bodo sporočeni naknadno), in sicer tako, da se bo polovica od izbrane štiriindvajseterice pomerila na enem, druga polovica pa na drugem. Na obeh polfinalnih srečanjih bo strokovna žirija izmed dvanajstih pesmi izbrala štiri, dve pa občinstvo z glasovanjem. To pomeni, da bosta tisti dve pesmi, ki bosta prejeli največ glasov občinstva, ob štirih izbranih s strani komisije, napredovali v finale. Dvanajst izbranih pesnikov se bo v času Slovenskih dnevov knjige 2022 v Mariboru (predvidoma 18. junija) s svojimi pesmimi, ki jih bodo sami interpretirali, če bo mogoče, pomerili v živo pred občinstvom, če ne, pa na virtualnem finalnem turnirju.

Strokovna žirija bo izbrala VITEZA/VITEZINJO PESNIŠKEGA TURNIRJA 2022, ki bo prejel(a) ročno kovano vrtnico, knjigo Orfejev spev in denarno nagrado v višini 1.000 evrov bruto. Svojega zmagovalca bo z glasovanjem izbralo tudi občinstvo. 24 izbranih pesnic in pesnikov pa se bo z videoposnetki svojih pesmi v lastni interpretaciji potegovalo še za novo nagrado VIZIR, ki jo je zasnoval Pranger.
 
Avtorice in avtorji naj svojo pesem pošljejo na naslov Kulturno-umetniško društvo Pranger, p. e. Partizanska 5, 2000 Maribor, s pripisom »PESNIŠKI TURNIR 2022«, najkasneje do 28. februarja 2022 (velja poštni žig). Pesmi naj bodo podpisane le s šifro, v posebni kuverti, prav tako označeni z isto šifro, pa naj bodo avtorjevo ime, priimek, naslov, elektronski naslov in telefonska številka.

Zaradi anonimnosti natečaja ne sprejemamo pesmi, poslanih po e-pošti. Strokovna komisija bo 28. marca 2022 objavila imena štiriindvajsetih izbranih avtoric in avtorjev na novi FB strani Pesniškega turnirja, na Prangerjevi spletni strani in v sporočilu za javnost.

Vabljeni in vso srečo!

Dodatna pojasnila dobite na: turnir@pranger.si ali 031 335 873.

Obvestila

Oddelek za slavistiko

Sprememba GU Jana Šnytova

Oddelek za romanske jezike in književnosti

Sprememba GU Kristina Lazar

Oddelek za psihologijo

Spletni seminarji o objavljanju člankov in zbirkah založbe Oxford

Oddelek za psihologijo

Taylor & Francis spletni seminarji o objavljanju

Osrednja humanistična knjižnica

Spletni seminarji o objavljanju člankov in zbirkah založbe Oxford

Osrednja humanistična knjižnica

Taylor & Francis spletni seminarji o objavljanju

Oddelek za slavistiko

9. Teden ruskega filma v Škofji Loki

Oddelek za zgodovino

Vpogled v izpit iz nemškega jezika

Oddelek za germanistiko z nederlandistiko in skandinavistiko

Sprememba GU Urška Valenčič Arh

Oddelek za prevajalstvo

Možnosti opravljanja Erasmus+ študijske prakse